Judo-regler og konkurrence-judo

Selvom judo er en kampsport, og har sine rødder i samuraiernes militante verden, så har judo, på verdensplan, vokset sig til at blive en stor sportsgren.
Judo er meget udbredt i de europæiske lande syd og øst for Danmark, samt i Sydamerika, og er pt. blandt de 10 største sportsgrene i verden.

Kæmpere fra Lyngby Judo & Ju-Jutsu Klub stiller op til en del turneringer.
I judo er kæmperne delt ind i mange klasser, -både vægt -og niveaumæssigt. Det vil sige, at uanset hvor stor erfaring man har, vil man møde kæmpere på samme niveau og nogenlunde samme vægt som én selv. Derfor kan man, selv som forholdsvis nybegynder, stille op i turneringer med ligeværdige.
For de fleste kæmpere er det en sjov og stor oplevelse, da man møder judo-kæmpere fra andre klubber, og mange venskaber opstår.

 

Kort om reglerne

Judo er baseret på at få modstanderen ned på ryggen ved hjælp af forskellige teknikker som f.eks. benfejninger og kast. Får man modstanderen ned med en perfekt udført teknik, har man vundet kampen.

Judo består af en meget lang række dokumenterede kast, fejninger og teknikker, -med endnu flere varianter af hver teknik. Så man bliver aldrig færdig med at lære judo, og hver træningtime er vidt forskellig fra den foregående.

For større, øvede børn samt øvede voksne (A-række kæmpere) tillader man stranguleringer og armlåse. Det lyder voldsomt, men er egentlig væsentlig mere “ubehageligt” end farligt. Disse teknikker trænes langsomt op, og vi ser aldrig skader som følge af brugen af disse teknikker.

Fra 1950’erne har der været afholdt Europa- og Verdensmesterskaber, og fra 1964 kommer judo på det Olympiske program.

Når man ser sin første judokamp, opdager man, at reglerne er ret simple:

  • Man kaster sin modstander i kontrol, så han lander på ryggen. Så er der IPPON, og kampen er slut….:-)
  • Lander han ikke helt korrekt, men det er ellers et godt kast i kontrol, kan man får en WAZA-ARI, og får 7 point.
  • Et kast i nogen kontrol, og med nogle gode elementer i, kan give en YUKO, og man får 5 point.
  • Laver man to WAZA-ARI bliver de konverteret til IPPON, og man har vundet kampen.

 

Når kampen ikke bliver afgjort på et flot kast til IPPON, men man laver en mindre vellykket teknik, -så ligger modstander på måtten, og man følger op, og fortsætter kampen i gulvkamp. Det vil sige, at man forsøger at fastholde modstanderen med et holdegreb, så han/hun ligger på ryggen.
Efter 10 sekunder tildeles en YUKO, og efter 15 sekunder konverteres den til en WAZA-ARI.
Lykkes det at holde modstanderen i holdegreb i 20 sekunder, vindes kampen.